Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nafkah Isteri Petua Rezeki Suami Tak Sempit Lagi

Nafkah Isteri

Assalamualaikum & Salam Jumaat yang barakah. 🌹

Pagi ni KakTie nampak post yang viral dari FB Aneem Fadzal tentang nafkah isteri dan keberkatan rezeki encik suami.

Jom kita baca.

Nafkah Isteri Sempena Gaji 

Pasal nafkah zahir isteri. Sempena gaji ye 😂 (Aku je ke yang gaji lambek 😌)

Aku isteri yang bekerja. Ada income sendiri setiap bulan. Kalau suami tak bg nafkah pun aku masih ade duit sendiri nak beli baju, makanan, mekap dan lain2 aku no hal. Alhamdulillah masih mampu reward diri sendiri guna duit sendiri dan setelkan komitmen lain eg.

Bulanan kete, family dan sebagainya. So aku nk spend duit aku kemana2 mmg suami tak penah pertikai sbb tu mmg duit aku 😂 jadiknye aku shopping online ke offline ke, dia mmg tak marah. Tapi ini cerita dulu2.

Dalam islam, nafkah suami ke isteri tu WAJIB. Mengikut kemampuan suami. Kita bincang pasal nafkah zahir je ok. Sbb mmg nak sebut pasal duit je pun.

Pasal nafkah ke isteri ialah salah satu cara keberkatan rezeki suami.

Siyes dulu tak heran suami tak bg aku duit untuk suka ria pun takpe. Asal kau bahagia bang. Cume jangan jadik biawak hidup je. Aku luku2 je nanti.

TAPIIIIIIII bile dengar balik ceramah ustaz2, aku cam cube nak terai utk menjadikan perjalanan rezeki suami tu lg smooth (dengan izin tuhan). Aku cam terkesima skjap pasal tu.

Minta Suami Transfer Duit Keperluan Isteri

Lepas tu, aku start wajibkan suami transfer duit “keperluan sendiri” tu tiap2 bulan walau mmg utk diri sendiri dah cukup ke ape ke. Aku taknak dia bg cash kat tangan sbb kang tetibe mmg kjap je perabih 😂 dia nak bg lebih, dipersilakan. Jgn bg kurang. Mmg kena jegil mata.

Kalau lambat sikit, dengan gangsternye aku ingatkan umpama ahlong kutip hutang “bang duit bulan aku mane?”. Kahkah. Jgn kau cakap kesian kat laki kau. Sbb kau akan saksikan keajaibannya.

Kadang2 mmg dengan suami ni kau kena mintak direct Sbb depa ni bkn tau kau kecik hati tak dapek duit banje ke ape, dia mmg ingat kau tak kesah langsung punye. Sbb sblm ni kau takde hentak2 kaki mintak kan. Ini dulu lah. Dah lama2 mmg terbiasa lah. Sblm aku follow up, dia dah transfer dulu lah 😂

Keajaiban Selepas Suami Beri Nafkah Isteri

Pastu apa jadik?

Mmg kalo ikut apa yang ustaz cerita dan share, makin murahlah rezeki kamu wahai suami.

Sbb ape?

Sbb isteri doakan kamu yang dah gembirakan hati dia. Iye. Kau tak tau dlm hati isteri kau tu terdetik doa2 ajaib lps ko bg tu, mcm mane banyak bini ko bebel, banyak tu lah dia punye doa bersyukur tu walau kau bg dia sikit pun mmg doa dia tu ajaib.

Kau bg banyak lagi lah doa dia sepanjang Highway lekas. Mmg itu yang akan berlaku. Sungguh. Siap selit doa lain “bulan depan banyak lagi pun takpo 🤣”.

Btul. Ini pengalaman sendiri. Eh pengalaman laki sendiri. Btul tak bang? Haha.

Rezeki Suami Tak Sempit Lagi

Cubalah terai start bg duit kat isteri untuk keperluan dia walau sikit dan kau akan perasan yang kau tak rasa rezeki sempit pun.

Aku sendiri perasan benda tu kat suami. Sbb tu dia suka nau tanye “nak ape laie?”. Mungkin sbb dia perasan lepas banje aku, rezeki dia makin murah ke? Mungkin. Ke dia sindir aku tak tau lah 🤣
Dasar bini pengikis 🤣🤣🤣

Jadik bini, kau mintak je lah. Tp betulkan niat bkn niat kau nak bg dia susah. Sbb untuk keberkatan rezeki suami kau jgk. Kau nak tuhan berkati rezeki dia. Murahkan lagi rezeki dia. Nanti lama2 suami pun terbiasa. Kau takyah set alarm dah.

Eleh tapi kan, last2 duit dia bg konon utk keperluan kau tu, kau pusing2 gak nak beli mainan anak lah, makan sedap lah, apelah. Btul kan.

Lg satu. Nanti kalo tuhan tanye kat isteri pasal nafkah kau wahai sang suami bg ape ke isteri, nanges sang suami nak jawab. Takkan nak jawab, sekali lah tu dengan duit dapur. Padahal kau mampu je nak bg lebih sket utk keperluan peribadi isteri kau.

Kalau ade salah silap yang aku tak perasan pasal ni atau teguran, tegurlah. Mcm kejam ke apeke. Aku manusia biasa yang masih belajar erti hidup.

Okbai.

*FB Aneem Fadzal (bertarikh 27 September 2018, 11.15am)


Keutamaan Pemberian Nafkah Mengikut Urutan

Tanggungawab Seorang Lelaki (Suami)

Rezeki suami akan bertambah dan lebih berkat.

InsyaAllah. ❤️

Nafkah Isteri Petua Rezeki Suami Tak Sempit Lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak order ? WhatsApp KakTy!