Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Anak Tak Makan Sayur ? 3 Solusi Terbaik Mommy Boleh Cuba !

Solusi Terbaik Untuk Anak Tak Suka Sayur

Ada beberapa faktor yang menyebabkan anak tak makan sayur. Antaranya ialah kurang pendedahan terhadap sayur sejak kecil.

anak-tak-makan-sayur

1. Sediakan Frozen Puree Sayur Untuk Bayi

Cara terbaik yang mommy boleh cuba adalah perkenalkan sayuran secara berperingkat kepada anak sejak dari bayi. Apabila bayi sudah boleh mula makan makanan pejal, perkenalkan sayur dalam makanan harian anak.

Sediakan puree sayur-sayuran yang berbeza setiap hari. Part ni mommy memang kena extra rajin sikitlah. Hari cuti boleh sediakan stok puree sayur dan buah untuk anak makan pada hari mommy bekerja nanti.

Buat stok puree frozen. Jadi bila nak masak nanti sangat jimatkan masa.

puree-sayur-untuk-bayi

Macamana nak buat puree sayur dan buah ni?

Mommy boleh cuba google. Cara paling mudah, mommy boleh tengok kat blog ni ye. Senang dan mudah faham cara yang dikongsikan. Lepas ni boleh penuhkan freezer dengan stok puree sayur dan buah anak. 😉

2. Sediakan 1 Menu Sayur Setiap Hari Untuk Keluarga

Cara ini lebih sesuai untuk anak-anak yang dah besar sikit. Dah makan apa yang ibu ayah dia makan. Mommy boleh cuba selitkan 1 menu sayur setiap hari. Ibu ayah pun mestilah makan sayur juga. Baru senang kita nak galakkan anak makan sayur kan.

Good luck !

3. Masukkan Pasta Sayur Dalam Menu Harian Anak

anak-tak-makan-sayur

Kelebihan Pasta Sayur Eatalian Express

  • Pasta yang berwarna warni.
  • Ada 10 warna original dari 10 jenis sayur (seperti dalam gambar di atas) iaitu red cabbage, beetroot, broccoli, sweet potato, cauliflower, pumpkin, purple carrot, tomato, carrot & green spinach.
  • 10 puree sayuran diadun dengan tepung semolina yang tinggi protein dan fiber.
  • TANPA garam, gula, telur, bahan pengawet, perisa dan pewarna tiruan.
  • Pasta yang sangat cepat dimasak. Hanya masak selama 3 ~5 minit sahaja dalam air yang dah mendidih. Jimatkan masa kan.
  • Tiada binding agent untuk keraskan pasta seperti pasta di pasaran. Ia lebih sihat dan cepat masak.
  • Anak tak perasan mereka sedang makan sayur sebab takde rasa pahit sayur langsung. Hebat kan?

Apa Kata Farah Lee Tentang Pasta Sayur Eatalian Express ?

Klik sini untuk lihat video Farah Lee tentang pasta Eatalian Express untuk anaknya Maream.


5 Pilihan Pasta Sayur Untuk Anak Tak Makan sayur

Macaroni, Shell, Fusilli dan Star
Mini Spaghetti

Resepi Pasta Sayur Yang Menarik

Follow FB Page Dapur Pasta Sihat untuk lebih resepi menarik yang boleh mommy cuba sebagai juadah seisi keluarga.

FB : Dapur Pasta Sihat

<< ORDER PASTA SAYUR DI SINI >>

Anak Tak Makan Sayur ? 3 Solusi Terbaik Mommy Boleh Cuba !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nak order ? WhatsApp KakTy!