Monthly Archive April 2017

Bymyadmin

Pengedar Shaklee Aktif Di Telipok Ria Dan Tuaran Sabah

Salam hujung minggu semua. Malam ni KakTie nak share dengan awak semua salah seorang team mate KakTie dalam team KamiDutaShaklee. Puan Catherinesiena Ginting atau lebih mesra disapa dengan nama Kate. Kate berasal dari negeri Sabah dan menetap di Telipok Ria, Sabah. Power kan bisnes online ni. KakTie di Johor semenanjung Malaysia, Kate pula berada di kepulauan Borneo di seberang laut cina selatan sana. Jarak beribu batu jauh tak jadi penghalang untuk kami bersatu di dalam satu pasukan Shaklee. Kate menjadi wakil Shaklee Telipok Ria dan Shaklee Sabah untuk team KakTie.

Peribadi Kate Di Mata KakTie

Kate di mata KakTie salah seorang yang sangat rajin belajar, rajin update blog dan facebook setiap hari. Pendek kata Kate bukan seorang yang suka menunggu untuk disuap. Sangat berdikari dan sangat kuat berusaha. Tidak pernah beri alasan TIDAK. Kate merupakan seorang surirumah sepenuh masa dengan 2 anak kecil (Ellie dan Eden). Namun itu tidak menghalang Kate untuk berkongsi tentang Shaklee dengan lebih ramai orang secara online setiap hari.

KakTie doakan Kate berjaya jadi Leader Shaklee bulan May 2017 ini. InsyaAllah amin. Kawan-kawan doakan Kate juga ye. 😉

Kate bersama 2 baby Shakleenya, Ellie dan Eden.

Bagaimana Kate bermula dengan Shaklee ?

Macam mana saya boleh terjebak dengan shaklee. Saya start kenal shaklee pada tahun 2012 di facebook. Cari-cari sebab untuk skincare, weightgain sama rambut gugur. Masa tu saya cuba ESP, B-Complex dan Zinc. Sebelum ni tak pernah cuba suplemen sebab takut kesan sampingan yang tak bagus. Suplemen shaklee adalah suplemen pertama yang saya makan. Pasal efek dari 3 vitamin yang saya ambil ni, muka ada perubahan sikit, ada cerah sikit dan kurang berminyak. Tapi tak ketara sebab tak konsisten makan. Then join shaklee pada 2013.

Dari ikthiar hamil (TTC), bantu ovarian cyst, masa mengandung, berpantang dan sampai lah sekarang menyusu, saya cuma amalkan shaklee dan syukur hasil memang memuaskan. Asal ada sakit sikit mesti cari vitamin shaklee. Ubat lain tak ambil dah. Masa mengandung anak kedua pun saya ambil set mengandung lengkap dan tak makan ubat klinik bagi.

Masa pantang anak pertama pun saya ambil set berpantang full. Syukur luka pembedahan cepat baik. (Anak pertama operate 4/15, Anak kedua bersalin normal 1/17)

Dan paling best join shaklee dapat bonus setiap bulan. Berbaloi masuk member. Dapat diskaun dan bonus!!

Antara set Shaklee yang Kate pernah dan sedang amalkan sehingga sekarang adalah :

  • set naikkan berat badan
  • vitamin untuk atasi masalah rambut gugur
  • set kesuburan
  • vitamin untuk masalah ovarian cyst
    (Cyst Kate tak jadi dibedah selepas amalkan Shaklee. Nanti KakTie akan kongsikan dalam entry lain ok)
  • set mengandung
  • set berpantang
  • set menyusu

Dan yang paling menariknya hasil jualan untung runcit dan bonus Shaklee setiap bulan, Kate dapat belikan Vivix Shaklee, suplemen antioksidan paling ohsem dan paling mahal buat ibu ayah di kampung. Subhanallah ! Seronok kan. Dengan berbisnes dapat bantu Kate supply vitamin untuk kesihatan ibu dan ayahnya setiap bulan.

Cara Hubungi Kate Ginting

Anda boleh hubungi Kate untuk dapatkan produk Shaklee (ready stock sentiasa ada) atau daftar keahlian Shaklee.

KATE GINTING
Founder DePhoenix Team
FB : Kate Ginting
Blog : www.kateginting.com
HP : 016-842 5632

Shaklee Telipok Ria, Tuaran, Pekan Nabalu, Kota Kinabalu, Sabah

Bymyadmin

HQ Shaklee Berpindah ke Sunway Geo Tower

HQ Shaklee Di Sunway Geo Tower Mula Beroperasi Hari Ini

Seawal pukul 10 pagi rakan Shaklee KakTie dah pergi “mencemar duli” ke HQ Shaklee yang baru. Hari ini secara rasminya HQ Shaklee mula beroperasi di tempat baru yang lebih strategik, lebih luas dan lebih gempak ! Sebelum ini HQ Shaklee berada di tingkat atas dalam bangunan The Pinnacle Sunway.

Bos Shaklee kata dulu semasa HQ dalam bangunan The Pinncale, pejabat di kayangan sebab nak shopping kena naik lift ke atas. Agak sukar juga bila mana terpaksa bawak barang yang banyak naik turun lift nak ke tempat parking kan. Maklumlah pengedar Shaklee ni memang sakan tau shopping vitamin kat HQ. Orang lain seronok shopping beg, baju….tapi kami excited shopping vitamin ! haahaa…

Konsep baru PICK & PAY 

Ok, HQ Shaklee yang baru ini berkonsepkan PICK & PAY macam dalam shopping complex. Satu-satunya premis Shaklee dalam Malaysia yang guna konsep begini taw. Best juga kalau semua branch Shaklee pun buat konsep macam ni juga kan. Seronok nak shopping.

Mari KakTie belanja gambar dalam ruangan shopping HQ Shaklee yang baru.

Set Detox Shaklee dalam beg hijau (kiri) dan Set Essential dalam beg coklat (kanan)

Water Pitcher Shaklee iaitu Penapis air tanpa elektrik (kiri) dan Cinch Shake protein untuk kurus (kanan)

Deretan vitamin pujaan ramai termasuk Vivix dan botol Shaker biru yang meletopsss. Dari jauh menawan kalbu warna biru tu kan.

Yaaaaa….KakTie yakin kat ruangan ini pasti ramaiiii kaum hawa akan spend masa lama nak membelek skincare Shaklee yang superb tu. Ada skincare Enfuselle, Nutriwhite. Ada set penjagaan rambut Prosante.

Semua best ! Silap gaya masuk semua dalam bakul. Heheheh…

Ambil bakul, pilih produk yang berkenan kemudian terus ke kaunter untuk buat pembayaran.

Alamat HQ Shaklee yang baru di Sunway Geo Tower

Shaklee HQ
Level 2, Sunway Geo Tower, Jalan Lagoon Selatan,
Sunway South Quay, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor.

Lokasi Sunway Geo Tower berdekatan dengan Pusat Perubatan Sunway, terletak betul-betul di simpang empat.

Seriously KakTie teruja sangat bila Shaklee buat konsep macam ni. Jadi kita tak perlu lagi menunggu lama, tunggu sampai nombor giliran dipanggil. Tambah teruja sebab dapat lihat depan mata kan produk Shaklee yang ada. Boleh pegang, boleh belek-belek. Pasti cair dibuatnya !

Nasihat KakTie, sila pastikan anda mempunyai wang secukupnya dalam bank tau. KakTie yakin anda tak akan keluar dengan tangan kosong punya. 😉

Daftar Ahli Shaklee sebelum ke HQ Shaklee

Oh ya ! Sebelum KakTie terlupa. Sebelum anda berniat nak shopping di HQ Shaklee yang baru ini, ada baiknya anda mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah dahulu. Kerana pembelian di kaunter memerlukan nombor ID ahli Shaklee.

Jika anda belum mendaftar, anda boleh hubungi KakTie untuk uruskan pendaftaran secara online. Selepas KakTie daftarkan, anda akan dapat nombor ID Shaklee anda. Jadi nanti apabila anda nak shopping anda hanya perlu aktifkan keahlian anda di kaunter semasa pembayaran. Anda akan dapat New Member Starter Kit on the spot. Mudah saja bukan ?

SELAMAT MEMBELI BELAH !

Kesihatan itu LEBIH MAHAL harganya dari wang ringgit !


*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Follow FB Yati Hanapi untuk mengetahui pelbagai tips kesihatan yang ohsem.
WhatsApp 019-7200429 untuk daftar keahlian “Daftar Ahli Shaklee Online“.
Daftar keahlian Shaklee sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

Bymyadmin

Kencing Tidak Lawas Warga Emas Lelaki Petanda Prostat Bengkak ?

Kencing Tidak Lawas Di Kalangan Lelaki

Ramai warga emas mengalami masalah kencing tidak lawas. Ianya lebih ketara dikalangan lelaki berbanding wanita. Dianggarkan sebanyak 30-40% warga emas lelaki mengalami masalah ini. Risiko mendapat gejala ini bertambah dengan peningkatan umur seseorang.

Kira-kira satu pertiga dari mereka yang mendapat gejala ini akan pulih. Satu pertiga stabil disatu tahap dan satu pertiga mengalami kemerosotan gejala. Bagi lelaki, kencing tidak lawas mungkin merupakan tanda kanser prostat. Bagi wanita, gejala ini biasanya melibatkan wanita yang sudah mengalami menopaus.

Kencing tidak lawas di kalangan lelaki biasanya disebabkan oleh masalah prostat atau kencing kotor (jangkitan kuman pada pundi kencing), batu dalam pundi kencing, kecederaan saraf tulang belakang dan otot pundi kencing yang lemah.

Ramai yang keliru antara kencing tidak lawas dengan kencing kerap. Hakikatnya kencing tidak lawas tidak sama dengan kencing kerap. Kencing tidak lawas disebabkan tidak semua air kencing dikeluarkan dalam satu masa. Jadi masih ada baki dalam pundi kencing pesakit.

Manakala kencing kerap pula selalunya disebabkan oleh masalah penyakit diabetis.  Kebiasanya jumlah air kencing banyak pada kencing yang pertama dan seterusnya. Setelah beberapa kali berulang ke tandas, selalunya pesakit akan menjadi lemah akibat dehidrasi. Tanda-tanda dehidrasi ialah mulutnya rasa kelat, bibirnya menjadi kering, rasa letih dan lemah badan.

Apakah gejala dan tanda kencing tidak lawas?

  • Aliran air kencing mengecil

  • Aliran air kencing tersekat-sekat

  • Air kencing menitis selepas buang air kecil

  • Rasa tidak puas selepas buang air kecil

Komplikasi

(1) Masalah retensi air kencing

  • Keadaan ini menyebabkan seseorang tidak dapat kencing langsung.

  • Jika berlaku secara akut, ia akan menyebabkan kesakitan yang amat sangat di bahagian ari-ari.

  • Jika berlaku secara perlahan-lahan, ia akan menyebabkan otot-otot pundi kencing merenggang dan menjadi lemah. Jika berlanjutan, seseorang itu akan mengalami masalah kawalan dan pembuangan air kencing.

  • Rawatan masalah ini ialah dengan memasukkan tiub  kedalam pundi air kencing untuk menyalurkan air kencing keluar.

(2) Jangkitan saluran air kencing

  • Jangkitan  saluran air kencing boleh berlaku secara berulang kali.

  • Jangkitan  ini biasanya disebabkan oleh ketidakupayaan untuk mengosongkan pundi air kencing dengan sepenuhnya. Air kencing yang bertakung menjadi penyebab kepada pembiakan bakteria.

  • Gejala-gejala jangkitan salur kencing adalah seperti kesakitan semasa kencing, perasaan terdesak untuk kencing yang datang secara tiba-tiba , kesakitan di bahagian ari-ari dan air kencing bertukar warna serta berbau.

    Off topic jap.

    KakTie pernah alami masalah jangkitan saluran kencing semasa proses melahirkan anak pertama. Akibatnya KakTie langsung tak boleh kencing !! Rasa nak kencing sangat-sangat tapi setitis pun tak keluar. Selepas berjam-jam melahirkan, ari-ari jadi sakit sangat sehingga tak boleh berdiri. Huhuu.. Doktor terpaksa masukkan tiub untuk keluarkan air kencing. Fobia sungguh lahhh…T_T

(3) Batu karang

  • Batu karang boleh berlaku jika pundi air kencing  tidak dapat  dikosongkan dengan sempurna.

  • Gejala-gejala batu karang adalah seperti kesakitan di bahagian ari-ari, kesakitan semasa kencing  dan  kencing berdarah.

Walaubagaimanapun sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas segeralah berjumpa doktor untuk dapatkan rawatan.

Cadangan Nutrisi Untuk Atasi Masalah Kencing Tidak Lawas

Di Shaklee ada beberapa vitamin yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah kencing tidak lawas. Antaranya :

(1) Garlic Complex : sumber antibakteria dan antibiotik semulajadi, untuk cegah jangkitan kuman, fungus dan kulat.

(2) Alfalfa Complex : sumber serat untuk melawaskan penghadaman, kurangkan bengkak air (water retention), dan kawal kandungan air dalam badan.

(3) Peppermint Ginger : bantu buang angin lebihan dalam usus, kurangkan rasa loya dan kembung perut. Pudina & halia diguna secara tradisional untuk rawat Sindrom Gangguan Usus (IBS).

Cara dan aturan makan vitamin KakTie akan berikan selepas pembelian ye. Istimewa untuk anda yang membuat pembelian dari KakTie sahaja. 😉


*DISCLAIMER
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Follow FB Yati Hanapi untuk mengetahui pelbagai tips kesihatan yang ohsem.
WhatsApp 019-7200429 untuk order “Set Vitamin Kencing Tak Lawas“.
Daftar keahlian Shaklee sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

Bymyadmin

5 Tips Penjagaan Mak Ayah Pesakit Diabetes

Kencing Manis

Diabetes Mellitus atau nama mudahnya Kencing Manis sangat kerap menyerang golongan yang berusia. Ini adalah kerana di usia emas kebiasaannya aktiviti harian dah berkurang, dah tak bekerja, jarang-jarang dapat keluarkan peluh seperti waktu muda-muda kan. Akibatnya gula dari makanan yang kita ambil setiap hari tidak digunakan sepenuhnya lalu terkumpul  dan tersimpan di dalam badan.

Paras gula yang tinggi dalam badan boleh meningkatkan risiko rabun mata, kegagalan fungsi buah pinggang yang serius (risiko dialisis), kerosakan hati, saraf, jantung & luka lambat sembuh hingga terpaksa dipotong.

Walaubagaimanapun di zaman serba moden ini bukan warga emas sahaja yang terdedah kepada penyakit kencing manis tau. Orang muda malah kanak-kanak ada yang telah didiagnos sebagai pesakit kencing manis. Ini berpunca daripada faktor pemakanan harian kita yang tidak sihat.

Terlalu banyak makanan segera dan minuman berkarbonat dipasaran. Sehingga ada yang menjual air karbonat di luar pagar sekolah. Saya berasa amat kesian melihat anak-anak yang berpusu-pusu beratur nak beli ‘air gas’ setiap kali selepas tamat waktu persekolahan. Apalah nak jadi kan dengan masa depan anak-anak kita nanti.

Pagi ini KakTie nak kongsikan petikan dari Facebook peribadi Dr Taufiq Razif tentang tips penjagaan mak ayah yang menghidap kencing manis.

Tips Penjagaan Mak Ayah Yang Menghidap Kencing Manis

Kaki Pakcik Tu Jadi Hitam Akibat….

Sedih saya bila ada sorang pakcik datang dengan kaki yang hitam dan berbau mengalahkan bau mayat.

Rupanya sebab kat rumah takde siapa yang tolong tengokkan. Pakcik tu dah lama kena penyakit kencing manis atau istilah kat hospital biasanya dipanggil Diabetes Mellitus ( DM ). Kalau la gula pakcik ni terkontrol dan kakinya dijaga dengan elok, komplikasi camni mungkin takkan terjadi.

Mak ayah kita yang kencing manis ni 10 kali ganda lebih berisiko untuk kakinya dipotong tau berbanding orang normal akibat daripada kerosakan saraf, pembuluh darah dan jangkitan kuman. Ini la sebabnya kita sebagai anak kena pastikan kaki mak ayah kita yang ada kencing manis ni dijaga dengan elok. Sebab tu kita sebagai anak kena :

1. Periksa kaki mak ayah tiap-tiap hari. Kadang-kadang mak ayah kita terpijak kaca, tersadung bucu simen lantai atau tersepak tangga tanpa diorang sedar. Orang yang kena kencing manis ni biasanya dah tak rasa sakit dah sebab saraf kakinya dah rosak. Sedar-sedar je kaki dah membusuk!

2. Pakaikan stokin dan jangan biarkan mak ayah kita yang kencing manis tu berjalan dengan berkaki ayam. Anggap la kaki diorang tu serapuh rapuh anggota badan yang perlu dilindungi.

3. Cuci kaki diorang setiap hari. Bersih dan keringkan dengan teliti. Pastikan juga kulitnya tak terlalu kering. Boleh mintak krim pelembap kulit yang sesuai dengan doktor masing-masing ye.

4. Pilihkan kasut yang terbaik untuk mak ayah kita. Pastikan kasut tu jenis yang tak membuatkan kaki mak ayah kita melecet. Jangan main-main dengan orang yang ada penyakit kencing manis ni. Kaki yang melecet sikit pun boleh menyebabkan komplikasi serius yang akhirnya menyebabkan kaki mak ayah kita dipotong tau.

5. Selain penjagaan kaki, pastikan juga paras gula mak ayah kita dalam keadaan yang terkontrol ye. Pastikan ubat dan insulin diambil dalam waktu yang ditetapkan. Tengok jugak menu yang mak ayah kita makan tiap hari. Orang tua ni kadang-kadang lucu jugak. Dia suka sorokkan makanan manis kat dalam peti ais dan almari sebab taknak kita tahu yang diorang makan makanan yang manis.

Apa pun jangan mudah menyerah kalah untuk jaga kedua ibu bapa kita ye. Kadang kala tu diorang memang banyak karenah dan perangai tapi itu lah ibu bapa kita. Sebagaimana mereka menerima karenah dan perangai kita sejak daripada kecil sampai la ke besar, begitu lah sepatutnya kita menerima mereka seadanya.

Jangan sampai kecuaian kita dalam menjaga mak ayah kita menyebabkan penyakit kencing manis mereka makin teruk dan akhirnya berakhir di hospital dengan kakinya terpaksa dipotong untuk mengelakkan jangkitan kuman yang lebih serius. Jadi apa lagi, jom sebarkan info ni biar lebih banyak yang sedar betapa pentingnya jaga mak ayah yang ada penyakit kencing manis ni.

p/s : Biasanya orang kencing manis ni berakhir juga dengan komplikasi ke mata, buah pinggang, jantung dan saraf. Ini semua bukan sebab makan ubat doktor ye tapi tapi ni memang efek daripada kencing manis tu sendiri

 

Kita boleh hindarkan penyakit diabetes ini. Jaga pemakanan harian kita, kurangkan makanan dan minuman manis, lebihkan minum air kosong, banyakkan sayuran dan buah-buahan serta lakukan senaman. Ada orang amalkan pemakanan suplemen sebagai “pembantu” untuk cegah penyakit kencing manis sebelum ia datang menyinggah.

Kita mampu mengubahnya kan. Cegah sebelum parah !

KakTie
Blogger Sihat